sobota, 3 października 2015

Zupa krem z pieczarek

Nigdy nie przepadałam za zwykłą zupą pieczarkową, natomiast ta skradła moje serce. Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych a zaskakuje wszystkich swoim niebiańskim smakiem. Według mnie najlepiej smakuje zabielona jogurtem greckim. Jeżeli nie przepadacie za jogurtem możecie ją zabielić mlekiem lub śmietaną.


Składniki:
3l wody
łyżka masła
0.5 kg pieczarek
2 marchewki
2 pietruszki
3 ziemniaki
2 cebule
listek laurowy
5 ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu
sól, chilli w proszku do smaku
opcjonalnie : ser żółty, mozzarella(starta na tarce) natka pietruszki

Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Zalać wrzącą wodą i dodać ziele, pieprz, liść laurowy, masło, sól. Gotować 20-25 minut. Wyłowić listek i ziele, dodać chilli i zblendować. Następnie zupę zabielić. Podawać posypaną serem i natką z pietruszki.


SMACZNEGO:)




\

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz