Serniczki okazały się bardzo smakowitym i prostym do przyrządzenia przysmakiem.
Idealnie komponują się z popołudniową kawą :)
Niestety bardzo szybko znikają z talerza :(
Przepis na ok 12 muffinów, jednak ja podwoiłam porcję i wyszło mi ok 35 serniczków.
Składniki:
ok 150 g ciasteczek oreo (mogą być również markizy innej firmy)
250g ricotty lub mascarpone
500g twarogu sernikowego
2/3 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy ( w proszku ok 35-60g)
1 cukier waniliowy
1 jajko
dowolne owoce (np. borówki, maliny, jagody)
Do polania:
mleko skondensowane/roztopiona czekolada/powidła
Wykonanie:
Należy przygotować formę do wypieku muffinów i powykładać ją papilotkami. Ciasteczka posiekać na drobne kawałeczki i wypełnić nimi dno papierowych foremek. Twaróg, ricotte, cukier, cukier waniliowy i budyń włożyć do miski i dokładnie zmiksować. Dodać jajko i ponownie wymieszać. Masę wyłożyć do foremek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz