Biszkopt upiekłam z przepisu ze strony : Moje Wypieki
Jest niezawodny! Jeżeli jesteś leniwa/y możesz użyć kupnego biszkoptu, koniecznie ciemnego !
Składniki na krem:
700 ml śmietanki 36%
750g serka mascarpone
5 -6 łyżek cukru pudru ( w zależności od stopnia słodkości jaki chcemy uzyskać)
4 saszetki nescafe cappuccino (można dać więcej, jeżeli chcemy intensywniejszy smak)
Nasączenie:
likier amaretto plus 1/4 filiżanki mocnej kawy (ilość żależna od własnych preferencji)
Dekoracja:
30g czekolady gorzkiej
30g czekolady białej
mini bezy
dekoracyjne listki z czekolady, np. Dr. Oetkera
30g czekolady białej
mini bezy
dekoracyjne listki z czekolady, np. Dr. Oetkera
Wykonanie:
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Gdy zostanie ubita dodajemy serek mascarpone i chwilę miksujemy. Następnie saszetki i miksujemy do połączenia składników. Nasączamy pierwszy blat biszkoptu, wykładamy 1/3 kremu i przykrywamy kolejnym blatem, który również nasączamy. Ponownie wykładamy 1/2 kremu, którzy przykrywamy ostatnim płatem biszkoptu. Cały tort obkładamy pozostałą resztą kremu. Boki tortu dekorujemy migdałami a wierzch posypujemy porządnie schłodzoną, startą gorzką i białą czekoladą. Wokół górnego biszkoptu układamy beziki.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz