piątek, 9 października 2015

Rogaliki

A teraz coś idealnego do popołudniowej kawy :) Są to nadziewane rogaliczki drożdżowe. Nadzienie zależy tylko i wyłącznie od naszych upodobań. Może to być zarówno marmolada jak i krem czekoladowy czy też jakieś owoce. Rogaliki są tak pyszne, że od razu po wyjęciu z piekarnika znikają w natychmiastowym tempie, radzę uważać ;)



Przepis na ok 80 rogalików
Składniki:
1 cukier waniliowy (16g)
1 szklanka cukru
1 opakowanie drożdży
1 całe jajko
3 żółtka
1 jajko (roztrzepane do posmarowania rogalików)
1 kg mąki 
0.5 szklanki oliwy
1,5 szklanki mleka
Moimi dzisiejszymi propozycjami na nadzienie rogalików:
żurawina, nutella, zmielony ser biały z kakao (rozpuszczalnym)

Wykonanie:
Do miski wsypać 2/3 szklanki cukru, cukier waniliowy,dodać całe jajko i żółtka, utrzeć drewnianą łyżką. Mleko z resztą cukru lekko podgrzać w garnuszku i pokruszyć do niego drożdże.  Do garnuszka dodać dwie łyżki mąki, by masa trochę zgęstniała i poczekać aż drożdże zwiększą swoją objętość. Do miski dodać mąkę i wyrośnięte drożdże. Wszystko wyrobić drewnianą łyżką. Dodać 1/4 szklanki oliwy i dalej wyrabiać ręcznie. Miskę przykryć szmatką i odstawić do wyrośnięcia. Dolać resztę oliwy i ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na ok 10 części i pojedynczo wałkować na kształt koła. Placek podzielić na 8 równych części i wyłożyć na każdą nadzienie. Pozawijać na kształt rogalika (patrz zdjęcia). Blachę wyłożyć papierem i poukładać na niej nasze rogaliki. Następnie należy posmarować je wcześniej roztrzepanym jajkiem i piec w 150 stopniach C przez ok 20 minut.




(po zagięciu zwinąć)


SMACZNEGO :p


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz