czwartek, 24 września 2015

Zupa krem z dyni

Z okazji tego, że mamy już jesień, przedstawiam wam pyszną i rozgrzewającą zupę dyniową. :)

Składniki:
1 dynia (ok 2.5kg)
2 pietruszki
kawałek selera
puszka mleczka kokosowego
4 ząbki czosnku
imbir (ok. 1 cm)
kartonik przecieru pomidorowego
łyżka masła
2 łyżki oliwy
1,5l bulionu
1 duża brzoskwinia
ziele, pieprz, liść laurowy, ziele lubczyku
1-1.5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
ostra papryka do smaku

Wykonanie:
Dynię wraz z brzoskwinią i jarzynami umyć, obrać i pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać olej na patelni i poddusić   przez ok. 5 min.  Przełożyć wszystko do garnka i dodać resztę przypraw oraz masło. Wszystko zalać niewielką ilością bulionu (tak aby nie zakryła warzyw). Gotować 30-45 minut po czym wszystko zmiksować. Dodać mleczko kokosowe, przecier pomidorowy, pozostałą część bulionu  oraz paprykę słodką i ostrą. Wszystko wymieszać. 
Podawać z ulubionymi dodatkami :
-kleksem jogurtu naturalnego greckiego
- pestkami dyni lub słonecznika
- natką pietruszki
-groszkiem ptysiowym






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz