niedziela, 27 września 2015

Placuszki bezglutenowe

Tym razem coś specjalnego dla osób na diecie bezglutenowej i nie tylko. Są to lekkie i rozpływające się w ustach placuszki. Mają dużo błonnika, więc jest to idealny przepis na śniadanie :)
Jest to przepis dla dwóch osób.


Składniki:
40g płatków owsianych
40g płatków jaglanych
1 łyżka siemienia lnianego mielonego
5 jajek
cynamon (według uznania)
szczypta soli

Wykonanie:
 Oddzielić dwa białka, dodać sól i ubić na sztywną pianę. Pozostałe jajka + dwa żółtka wymieszać z płatkami, cynamonem i siemieniem lnianym. Wszystko zmiksować tak, aby trochę rozbić płatki(masa nie musi być jednolita). Do masy dodać pianę i delikatnie wymieszać. Smażyć na oleju ( ja używam rzepakowego).
UWAGA: porcje nabierać łyżką o dna, gdyż płatki są ciężkie i opadają na dno miski.
 Placuszki najlepiej smakują mi z dżemem lub świeżymi owocami.

Wersja z dżemem brzoskwiniowym .

SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz