Jest to przepis dla dwóch osób.
Składniki:
40g płatków owsianych
40g płatków jaglanych
1 łyżka siemienia lnianego mielonego
5 jajek
cynamon (według uznania)
szczypta soli
Wykonanie:
Oddzielić dwa białka, dodać sól i ubić na sztywną pianę. Pozostałe jajka + dwa żółtka wymieszać z płatkami, cynamonem i siemieniem lnianym. Wszystko zmiksować tak, aby trochę rozbić płatki(masa nie musi być jednolita). Do masy dodać pianę i delikatnie wymieszać. Smażyć na oleju ( ja używam rzepakowego).
UWAGA: porcje nabierać łyżką o dna, gdyż płatki są ciężkie i opadają na dno miski.
Placuszki najlepiej smakują mi z dżemem lub świeżymi owocami.
Wersja z dżemem brzoskwiniowym .
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz